top of page

Royu Gutmanu uručeno priznanja za životno djelo od Asocijacije Bosna


Univerzitet u Odensi je bio poprište svečanosti gdje je Asocijacija Bosna s ponosom dodijelila priznanje za životno djelo istaknutom novinaru Royu Gutmanu, dobitniku Pulitzerove nagrade i istinskog prijatelja Bosne i Hercegovine.


Njegova neumorna posvećenost i djelovanje nisu samo obilježili stranice novinskih članaka, već su spašavali na hiljade života. Gutman je bio svjetionik hrabrosti i istine u vremenima kada su mnogi novinari bježali iz Bosne. Umjesto toga, on je došao, istraživao i pisao o prijedorskim logorima smrti, o patnjama žrtava silovanja i genocidu koji se dešavao na očigled svijeta.

Ovo priznanje je ne samo zasluženo priznanje za izuzetan doprinos novinarstvu, već i za hrabrost koja je potaknula svijet na akciju. Gutman nije samo svjedočio historiji, već ju je oblikovao svojim perom, ostavljajući dubok i neprocjenjiv trag u borbi za istinu i pravdu.
S radošću ističemo Roya Gutmana kao dio našeg kolektiva, uvažavajući njegovu odanost Bosni i Hercegovini te njegovu beskompromisnu predanost razotkrivanju istine, ma gdje ona bila skrivena.

43 views0 comments

Comments


bottom of page