top of page

Poziv hrvatskim organizacijama u BiH: "Ogradite se od izjava Darija Kordića"

Saopćenje za javnost

10. juni 2023. godine.Asocijacija Bosna poziva NKD Napredak i sve časne Hrvatske organizacije u Bosni i Hercegovini da se jasno ograde od nedavno izrečenih zločinačkih izjava Darija Kordića. Današnje relativiziranje zločina počinjenih u Ahmićima, izjavom da bi iste ponovio ukoliko bi mu se pružila prilika, je neprihvatljivo. Takve izjave ne doprinose unapređenju odnosa, već vrijeđaju civilne žrtve rata, kako bošnjačke, tako i hrvatske.


Zločini počinjeni u Ahmićima tokom rata u Bosni i Hercegovini predstavljaju tamnu mrlju u prošlosti hrvatskog naroda. Sjećanje na te događaje i poštivanje žrtava trebaju biti zajednički cilj svih društvenih aktera. Izjava Darija Kordića, kojom se relativiziraju zločini i izražava spremnost za njihovim ponavljanjem, predstavlja ozbiljan udarac na ovaj cilj.


Asocijacija Bosna smatra da je važno da sve časne organizacije, uključujući NKD Napredak i svaku hrvatsku organizaciju u Bosni i Hercegovini, jasno izraze svoje neslaganje s ovakvim izjavama. Ograđivanje od zločinačkih stavova Darija Kordića predstavlja moralnu obavezu prema žrtvama i prema izgradnji bolje budućnosti naše zemlje.


Pozivamo NKD Napredak i sve časne Hrvatske organizacije u Bosni i Hercegovini da javno osude izjave Darija Kordića i da se distanciraju od takvih stavova.


Asocijacija Bosna će i dalje raditi na promociji dijaloga, pomirenja i izgradnji povjerenja među svim narodima u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve građane i organizacije dobre volje da se pridruže ovom zajedničkom cilju kako bismo zajedno izgradili prosperitetnu i mirnu budućnost za sve nas.


10 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page