top of page

Pismo zastupnicima KS-a: Ispravite dugogodišnju grešku i dodijelite ulicu Vladimiru Srebrovu

Poštovani zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo,


Obraćam Vam se kao predstavnik Asocijacije Bosna sa izraženom zabrinutošću u vezi s nedostatkom priznanja i poštovanja prema jednom od najvažnijih Sarajlija. Sa razočaranjem moram konstatovati da velika greška postoji u Sarajevu - Vladimir Srebrov, hrabri Sarajlija srpskog porijekla, još uvijek nema svoju ulicu u Sarajevu.

Vladimir Srebrov je bio čovjek hrabrosti i integriteta, koji se suprotstavio srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, i njihovoj agresiji prema Sarajevu, koji je bio opkoljen. Svojim glasom protiv nasilja i nepravde, izdigao se iznad etničkih podjela i branio ideju jednakosti i mira za sve građane. Njegova hrabrost je bila bez premca, i uprkos opasnosti, nije oklijevao istaći svoje stavove.


Nažalost, za svoju hrabrost i angažman, Vladimir Srebrov je platio najvišu cijenu. Bio je nepravedno zatočen u logoru gdje je pretrpio mučenje i torture, a njegovo zdravlje je trpilo posljedice tih strašnih iskustava. Nažalost, Vladimir Srebrov nas je napustio 1999. godine, ostavljajući iza sebe dubok trag hrabrosti i istinske ljubavi prema Sarajevu.


Imajući u vidu njegovu hrabrost i žrtvu, smatramo da je izuzetno važno da Vladimir Srebrov dobije priznanje koje zaslužuje. Pozivamo Vas, kao predstavnike Skupštine Kantona Sarajevo, da ispravite ovu dugogodišnju nepravdu i dodijelite ulicu Vladimiru Srebrovu u Sarajevu. Neka njegovo ime zauvijek ostane upisano u gradsku memoriju kao simbol borbe protiv nasilja i zagovornika ljudskih prava i slobode.


Molimo Vas da pažljivo razmotrite ovaj prijedlog i da učinite pravi korak ka ispravljanju ovog lapsusa. Vjerujemo da je ovo pravi čin koji će pokazati da Sarajevo stoji iza svojih heroja i priznaje njihovu hrabrost.


Hvala Vam na pažnji i nadamo se pozitivnom odgovoru.


S poštovanjem,

Asocijacija Bosna

56 views0 comments

Comments


bottom of page