top of page

Konkurs za stipendiju "VLADIMIR SREBROV"

Asocijacija Bosna raspisuje konkurs za stipendiju "Vladimir Srebrov" koja se dodjeljuje jednom godišnje kandidatkinji ili kandidatu u spomen i kao znak sjećanja na prerano preminulog sarajevskog heroja Vladimira Srebrova.

Ko je bio Vladimir Srebrov?


Vladmir Srebrov je prvi Srbin koji je digao svoj glas protiv velikosprske ideologije, poručivši 2. maja 1992. godine putem TVSA:


"Poručujem građanima Sarajeva da više nisu Srbi, Hrvati, Muslimani! Oni su po naciji – branioci! Nas napadaju, žele da nas unište, da nam oduzmu naš grad! Ovim činom su agresori, a to je JNA, bivša JNA, ekstremno krilo Srpske demokratske stranke, članovi četničkog pokreta i Srpska radikalna stranka.


Građani Sarajeva, zbijte redove i oborite ove hulje koje su napale grad".


U septembru 92. godine na prevaru biva uhapšen od strane velikosrpskog agresora. Srebrov je u zatočeništvu u logoru Kula proveo čitavih 39 meseci, od toga 13 meseci u izolaciji i samici. Pušten je na slobodu tek 21. oktobra 1995. godine, a od posljedice torture i mučenja preminuo je 1999. godine.


Kako se prijaviti na konkurs?


Na konkurs se mogu prijaviti master-studenti državljani Bosne i Hercegovine koji studiraju oblasti historije, psihologije ligvistike, antropologije, arheologije, prava, pedagogije, sociologije, književnosti, filozofije, historije umjetnosti, politologije i žurnalistike.


Odluku o dodjeli stipendije donosi naš interni žiri.


Vrijednost stipendije za 2023. godinu iznosi 2.000 KM i dodjeljuje se mjesečno u periodu od 1. septembra 2023. - 1. juna 2024. godine.


Svoju prijavu sa naznakom “Prijava za stipendiju Vladimir Srebrov” pošaljite do 31. jula 2023. na as-bosna@outlook.com.


Uz vlastite kontakt podatke, potrebno je priložiti sljedeće:

Biografiju

Uvjerenje o državljanstvu

Uvjerenje o upisanom semestru odgovarajuće godine studija.

Fotokopiju uvjerenja o diplomiranju prvog ciklusa studija (Bachelor).


Stipendija će biti dodijeljena do kraja augusta 2023. godine kada će biti objavljeno ime dobitnice ili dobitnika.


Za sve druge upite obratiti nam se putem maila na: as-bosna@outlook.com

34 views0 comments

Comments


bottom of page