top of page

Konkurs za stipendiju "BEBA KURSPAHIĆ"

Asocijacija Bosna raspisuje konkurs za stipendiju "BEBA KURSPAHIĆ" koja se dodjeljuje jednom godišnje kandidatkinji ili kandidatu u spomen i kao znak sjećanja na najmlađu višegradsku žrtvu genocida. Živa je izgorjela u zapaljenoj kući u Pionirskoj ulici.

14. juna 1992, specijalna paravojna formacija pod komandom Milana Lukića zarobila je 70 osoba, uglavnom žena i djece iz Višegrada i okolnih bošnjačkih sela, različite životne dobi, a koji su pokušali pobjeći od zločinačke četničke ruke.


Zarobljene civile Milan Lukić je zatvorio u kuću Avde Omeragića gdje ih je žive spalio.

Među žrtvama je bila i djevojčica/beba koja je u evidenciju ušla samo po prezimenu, Kurspahić.


Nema imena jer joj ga babo i mati nisu stigli dati. Bila je 48 sati mlada kada su nju i njenu majku zatvorili u jednu kuću u Višegradu, ulica Pionirska, zakovali vrata i prozore, ubacili neke hemikalije iz fabrike Terpentin a zatim ih sve skupa zapalili.

Od 70 spaljenih 24 su bila djeca.


U mezarju Stražište ukopani su i sedmogodišnjaci Nihad Ibišević i Vildana Zukić. Od Vildaninog tijela je pronađena samo jedna koščica. Zakopana je u epruveti.


Kako se prijaviti na konkurs?


Na konkurs se mogu prijaviti svi studenti državljani Bosne i Hercegovine koji studiraju oblasti historije, psihologije ligvistike, antropologije, arheologije, prava, pedagogije, sociologije, književnosti, filozofije, historije umjetnosti, politologije, žurnalistike kao i bilo koju drugu oblast na jednom od fakulteta u Bosni i Hercegovini.


Odluku o dodjeli stipendije donosi naš interni žiri.


Vrijednost stipendije za 2023. godinu iznosi 1500 KM i dodjeljuje se jednokratno 1.oktobra 2023. godine.


Svoju prijavu sa naznakom “Prijava za stipendiju” pošaljite do 30. augusta 2023. na as-bosna@outlook.com.


Uz vlastite kontakt podatke, potrebno je priložiti sljedeće:


  • Biografiju

  • Uvjerenje o državljanstvu

  • Uvjerenje o upisanom semestru odgovarajuće godine studijaZa sve druge upite obratiti nam se putem maila na: as-bosna@outlook.com

84 views0 comments

Comments


bottom of page