top of page

Najava projekta Genocid.ba - Genocide Roadmap

Updated: May 27, 2023

Danas je međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida pri Ujedinjenim nacijama.

Danas, u sklopu Asocijacije Bosna, najavljujemo interaktivnu i digitalnu web-platformu pod nazivom Genocid.ba – Genocide Roadmap / Mapa Genocida.

Cilj platforme je prikazati zločinačku i genocidnu putanju agresora kroz bosanskohercegovačke gradove u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. – 1995.
Počinjemo od prve masovne grobnice u Mostaru (Sutina) pa sve do kuliminacije zla u julu 1995. godine u Srebrenici.

Na platformi ćete imati priliku kroz nekoliko klikova dobiti najrelevatnije historijske podatke (priče, slike i video sadržaj) tj. naći ćete slijedeće sadržaj;


• Uvod – Kako je došlo do napada na grad

• Tok dešavanja

• Broj žrtava i prognanih

• Specifičnosti i priče vezane za svaki grad

• Poslijeratno razdoblje


Prvo planirano izdanje je sredinom 2023. godine, u kojem implementiramo prve gradove; Mostar, Ključ, Nevesinje, Prijedor, Foča, Višegrad, Bratunac, Vlasenica, Zvornik i Srebrenica.


Platforma ima razrađen portfolio za slijedećih 5 godina, što znači da ćemo u kontinuitetu postavljati novi sadržaj kao rezultat raznih projekata i inicijativa na web-platformi genocid.ba.


Ovom prilikom želimo da se zahvalimo autoru knjige „Svjedok genocida“, osvajaču „Pulitzerove nagrade“ za ratno novinarstvo i velikom prijatelju Bosne i Hercegovine, čije su priče i savjeti bili vjetar u leđa prilikom planiranja projekta.


32 views0 comments

Comments


bottom of page